Zabpelyhes smoothie
Sokféle smoothie receptet találsz a neten, tejjel, tej nélkül, zöldségekkel vagy csak gyümölcsökkel, ahogy csak akarod. Az én verziómban narancslével készül, igazi vitamin bomba, így a laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Gyorsan elkészül, magaddal viheted a munkába is, finom, rostban gazdag nyers koszt, ráadásul a kalóriákat sem kell számolnod
Délig garantáltan kibírod nassolás nélkül.
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
Egy maroknyi lenmag
Annyi narancslé, amennyi ellepi a magokat. kb. 2 dl
1 alma
1 banán, vagy olyan gyümölcs amit szeretsz (finom körtével, és kivivel is)
pár szem dió
késhegynyi fahéj
Hogyan készítsd el?
A zabhelyhet és a lenmagot este áztasd be a narancslébe. Reggel darabold rá a gyümölcsöket, majd mixeld össze. A tetejére szórd rá a diót és egy pici fahéjat.
Ha igazi luxus reggelit szeretnél, tehetsz rá némi asztalt gyümölcsöt,mondjuk áfonyát, mazsolát. De vigyázz a cukrozott aszaltgyümölcsökkel.
Ha éppen nincs otthon lenmag, akkor is érdemes megcsinálnod, anélkül is hatásos!
Én még szoktam keverni bele aloe vera gélt vagy plusz szőlőmag-örleményt, ha növelni akarom a vitamin tartlamát. Így ez már tényleg a non plusz ultra reggeli- tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban és rostban gazdag kaja!
Miért jó?
- Nem terheli túl a gyomrot. A zabhely lassú felszívódású, legalább 4 órán keresztül nem lesz éhségérzeted. Kevésbé lesz kedved ebéd előtt nassolni.
- Megszűnik a székrekedés.
- Csökken az emésztőrendszeri gyulladások esélye.
- Méregtelenít
- Csökkenti a koleszterin szintet
- Csökkenti a fáradtságot, tehát sokkal több lesz az energiád
És mindezt minek köszönheted?
A zabpehely: gazdag B vitaminban és E vitaminban, van benne vas, kálium, kálcium, foszfor és magnézium is. Növény létére magas a fehérjetartalma.
A lenmag: sok benne a telített zsírsav, gazdag omega 3-zsírsavakban. A kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is.
Egészségedre!