Azt már biztos hallottad, hogy a színes zöldségek és a gyümölcsök jó hatással vannak a szervezetünkre. Nemcsak a rosttartalmuknak köszönhetően, hanem a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt is. Sőt, már azt is hallhattad, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, növények nemcsak a vitalitásodhoz elengedhetetlenek, de a bőröd is meghálálja.
Most azokat az étkeket vesszük sorra, melyek látványosan segítenek, hogy gyönyörű, egészséges arcbőröd legyen.
Sárgarépa, kaliforniai paprika, sütőtök, sárgabarack. Minden ami narancssárga és piros – a ragyogó bőrért
A répa nemcsak alacsony kalóriával, de magas antioxidáns tartalommal védi a bőrt. Rendszeres répa fogyasztással a bőröd pigmentezettsége visszanyeri egészséges ragyogását, sugárzó, vonzó bőrszíned lesz, köszönhetően a béta-karotin tartalomnak.
Hogyan segítenek csökkenteni a finom vonalakat és ráncokat a narancssárga gyümölcsök és zöldségek? A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, azaz a béta-karotinból képződik - természetes úton - a retinol, ami bizonyítottan szükséges a bőr fiatalításához.
A BBC kutatása alapján már napi 1,5 dl sárgarépalé és 1 kaliforniai paprika 6 hét alatt látható eredményt hoz, a bőröd sugárzóbb, élettelibb lesz, és az oly nehezen megszerzett barnaságot is hosszabb időre megőrizheted.
Paradicsom: Egy német tanulmány megállapította, hogy nem csak karotinoid tartalma magas, de a likopin tartalma is, ami egy szuper antioxidáns, így segíthetnek lassítani a sejtkárosodást és felveszik a harcot a a szabad gyökökkel. A likopin bizonyítottan segít a napégés elkerülésében és megszépíti a zsíros bőrt is.
Magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök- málna, szeder, áfonya és társai. Hogy miért is fontos az antioxidáns a bőrnek és hogyan veszi fel a harcot a szabadgyökökkel, itt olvashatsz bővebben. A magas C-vitamin tartalmuk segíti a kollagénrostok felépülését a bőrben, magas antioxidáns tartalmuk miatt a gyulladások ellen is hatékonyan lépnek fel, ezért ha gyulladt, aknés, pattanásos az arcbőröd, érdemes minél több bogyós gyümölcsöt fogyasztanod.
Lassítsd a bőröregedés lazaccal. A lazac tartalmaz astaxanthint, karotinoidot, omega 3 zsírsavat, amely javítja a bőr rugalmasságát, így csökkentheted a finom vonalú ráncokat.
A tojás protein tartalma regenerálja a sejteket. A tojás egyben teljes fehérjeforrás is, tartalmaz biotint - ez egy alapvető vitamin - amely mérsékli a bőrszárazságot.
Az avokádó tele van a természetben előforduló zsírsavakkal, amelyek elengedhetetlenek az optimális bőrmegújuláshoz. Ezek a zsírsavak tele vannak tápanyagokkal, amelyek a bőrt hosszabb távon simává és fiatalos megjelenésűvé varázsolják. Az avokádó magas E-vitamin, A-vitamin tartalommal rendelkezik, melyek elengedhetetlenek a kollagén termelés és a sejtek regenerációja miatt.
Dió. Ha nem vagy nagy rajongója a lazacnak. A dió gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek a bőrödet és a hajadat egészséges fényhez segítik.
Ha igazán szép bőrt szeretnél, az első lépcső a megfelelő étkezés.
Egészséges ételek = gyönyörű bőr!